Mountains

Paddla i Sveriges hemligaste Skärgård -Stora Aspön runt

Information

icon
TidsåtgångHeldag
icon
LedtypLoop
icon
SvårighetsgradKrävande
icon
Distans18 km
icon
UtrustningMöjlighet att hyra

Utgå från Småbåtshamnen i Olshammar. Passera Knappnäset och ta sikte på nästa udde som är Långarn. Följ sedan Långarn söderut mot Lövsundet. Redan nu kan du med lite tur se både Fiskgjuse och Havsörn.

Passera farleden på det smalaste stället mot Lövön och fortsätt på västra sidan av Lövön ner mot Lövöpulsarna och Bästholmen. Så här långt är turen i skyddade vatten. Utanför Lövön kan det vissa dagar blåsa och vara vågigt.

Vik av norrut och ta sikte på sydspetsen av St Aspön, följ stranden på insidan av Gråmunken och Brottsjöholmen. På Brottsjöholmen är det tillåtet att övernatta i tält.

Efter Brottsjöholmen är det den mest väderutsatta delen av turen. Var noggrann med att kontrollera vind och vågor och vänd om du är osäker.

Några hundra meter norrut ligger Hårdingsviken, ta en avstickare och runda den lilla ön mitt i viken. Här finns även fina hällar att rasta vid på norra sidan av viken.

Fortsätt norrut till Enesundet som är de första öarna in mot skärgården. Vik av västerut och följ stranden i Kvigeviken.

I höjd med Trollholmen finns en klippformation som får tankarna att fara till västkusten, Klippan skjuter ut över vattnet och bildar ett litet tak som man kan paddla under.

På norra udden av Stora Aspön finns det en jättegryta som går vågrätt in i bergssidan. Var försiktig när du går i området då det brunnit under senare år vilket gör att träden står ostadigt. Här finns även anledning att ta hänsyn till Fiskgjusen i området.

Följ strandlinjen söderut och vik av vid Stora Hjortholmens norra spets. Har du tid fortsätt fram till Lushällen med iordninggjorda grillplatser och informationsskylt om St Aspön. Här utgår en 2,5 mil lång vandringsled runt ön. Naturtyperna skiftar vilket gör det väl värt att ta med sig vandringskängorna. Stora Hjortholmen är en populär ö hos båtfolket, här finns även möjlighet att övernatta i tält. Bra rastplats på den södra udden.

Fortsätt ut mellan St Hjortholmen och Ängholmen. Var noggrann vid farledsövergången mot Åkernäset på Lilla Aspön och mot Ramholmen.

Från Ramholmen tar du kurs mot Kvistudden som är ett gammalt Arboretum som tillhört Aspa herrgård. Följ sedan den västra stranden ner till hamnen igen.

Faktablad

Uthyrning

Kajakuthyrning finns vid Aspa Småbåtshamn och bokas hos Vättern Kajak.

Att tänka på

Ta med dig ett klädombyte som du förvarar vattentätt. Ha med dig din mobil i vattentätt fodral. Det är alltid gott med något snacks och något att dricka.

Följ väderprognosen och var beredd att ändra din plan om det kommer att bli blåsigt. Det kan även finnas kvar ”gamla vågor” som gör turen svårare.

Du kommer till större delen av turen att färdas i naturreservatet Norra Vätterns skärgård, ta del av reservatsreglerna före avfärd.

I Småbåtshamnen i Olshammar finns en båtramp som man som kajaktist kan utnyttja, visa hänsyn till iläggande båtar och undvik att blockera rampen. En frivillig rampavgift kan betalas med tanke på att du utnyttjar parkeringsytorna i området. Båttrafiken in och ut ur hamnen är soliga dagar frekvent. Så håll dig längst strandkanten.

Andra båtar

Vattenskotrar passerar ut mot farleden till Vättern. Segeltävlingar förekommer. Du som paddlare är alltid minst och långsammast. Dessutom syns du dåligt speciellt i motljus. Välj därför alltid strandnära paddling, då kommer du också att få bästa upplevelserna. Behöver du korsa en farled ha koll på andra båtar och vänta tills de passerat. Högerregeln gäller. Segelbåt har alltid företräde

Ladda ner appen för att läsa mer